Visserijverleden in de haven

daar zit handel in

Lang lang geleden, om precies te zijn in het jaar 1231, kreeg Harderwijk stadsrechten. Door de gunstige ligging aan een aantal belangrijke handelsroutes en de rechtstreekse verbinding met de open zee, ontwikkelde Harderwijk zich als een vooraanstaande handelsstad. De mogelijkheid om via de Zuiderzee naar de open zee te varen maakte het mogelijk om te handelen met Hanzesteden in het buitenland. Zelf wordt Harderwijk al in 1280 genoemd als Hanzestad.

Met de drooglegging van delen van de Zuiderzee kwam er voor Harderwijk een einde aan de beroepsvisserij. Alle bedrijvigheid rond deze ambacht verdween, maar de herinnering aan het visserijverleden leeft nog steeds. Harderwijk is trots op dit verleden en dat uit zich in de bouw van een nieuwe Vischafslag en Botterwerf. Samen met molen ‘De Hoop’ en Veluvia vormen deze elementen het Havenkwartier, het decor van de oude botters en andere schepen.

Visserijdagen-logo

Programma zaterdag 8 juni 2019

08:45 uur – Vertrek botters richting ‘zuiderzee’
10:00 uur – Doorvaart nieuwe stadshaven, alle bruggen staan op
10:45 uur – Aankomst botters Vischafslag
11:00 uur – Kranslegging bij het herdenkingsmonument de ‘verdronken vissers’
12:00-17:00 uur –  Middagprogramma met varen op botters,
                                   films over de visserij van vroeger,
                                   mijnen in de vischafslag,
                                   restauratie van botters en
                                   demonstratie visroken
17:00 uur – Vertrek botters

zie ook http://aaltjesdagen.botterharderwijk.nl/

Botters

Op de visserijdagen vieren we de trots op ons handels- en visserijverleden

Ja, wij Harderwijkers zijn nog altijd gek op een harinkje of een vette paling. En zo kijken we ook met trots terug op onze geschiedenis van het visserijverleden. Op 8  juni 2019 vieren we deze herinnering met de visserijdag. Voor de vierde keer vindt dit plaats tijdens de Aaltjesdagen. Voor bezoekers nog meer redenen om zich een hele dag te vermaken in de binnenstad en haven van Harderwijk.

Een onderdeel van de visserijdagen is de bedrijven wedstrijd (bokkingrace) die wij dan altijd op de vrijdag organiseren, deze hebben we in verband met het pinksterweekend, verzet naar einde zomer

De Visserijdagen is een zelfstandige activiteit die gelijktijdig valt met het meerdaagse festival de Aaltjesdagen.

Voor dit jaar is er een ludiek evenement. Op zaterdag nodigen wij alle familie’s uit van de de oud vissers om, net zoals vroeger, een ”stukkie” te gaan varen. De familie’s van de (voormalig) HK schippers kunnen dan net zoals vroeger mee varen. (een geschenk van de vischafslag en botterstichting aan de Harderwiekers)
We verzamelen om 08:30 bij de Vischafslag en schepen dan direct in.
Aan boord zal de nodige versnapering zijn. We varen naar ‘buiten’ om een stukkie te gaan zeilen. Aansluitend zullen we door de nieuwe stadshaven terug varen. Alle bruggen staan op als eerbetoon aan de families van de oud-vissers. Er doen minimaal 20 botters mee.

Na afloop om 11.00 uur is er een kranslegging bij het herdenkingsmonument ‘Verdronken vissers’.

Om 12.00 uur start het middagprogramma, met varen op botters, films over de visserij van vroeger, mijnen in de vischafslag, restauratie van Botters en demonstratie visroken.

afbeelding-3

Handige info

Tijden:
Zaterdag 8 juni: 08:45 tot 17:00 uur

Plaats:
Havendam

Toegang:
Gratis toegankelijk voor alle leeftijden.
Om op zaterdag met een botter mee te kunnen varen kun je vanaf 12:00 uur een ticket kopen.

logo-PMS-2 bijgesneden