Visserijverleden in de haven

daar zit handel in

Lang lang geleden, om precies te zijn in het jaar 1231, kreeg Harderwijk stadsrechten. Door de gunstige ligging aan een aantal belangrijke handelsroutes en de rechtstreekse verbinding met de open zee, ontwikkelde Harderwijk zich als een vooraanstaande handelsstad. De mogelijkheid om via de Zuiderzee naar de open zee te varen maakte het mogelijk om te handelen met Hanzesteden in het buitenland. Zelf wordt Harderwijk al in 1280 genoemd als Hanzestad.

Met de drooglegging van delen van de Zuiderzee kwam er voor Harderwijk een einde aan de beroepsvisserij. Alle bedrijvigheid rond deze ambacht verdween, maar de herinnering aan het visserijverleden leeft nog steeds. Harderwijk is trots op dit verleden en dat uit zich in de bouw van een nieuwe Vischafslag en Botterwerf. Samen met molen ‘De Hoop’ en Veluvia vormen deze elementen het Havenkwartier, het decor van de oude botters en andere schepen.

Visserijdagen-logo

Programma

Donderdag 7 juni
15.00 uur   De botters komen binnen varen vanaf de middag tot in de avond

Vrijdag 8 juni
08.00 uur   Botters voor Bokkingrace liggen in de Vissershaven
11.30 uur   Vertrek botters uit de Vissershaven voor de Bokkingrace
15.30 uur   Einde Harderwijker Bokkingrace

Zaterdag 9 juni
11.00 uur   Kranslegging bij het herdenkingsmonument 
                  ‘Verdronken Vissers’ aan de Havendam. 
12:00 uur   Start dagprogramma:
Botterwerf en Vischafslag: wedstrijd palingroken, films over visserij van vroeger, levende Historie, oude ambachten, fotocollage’s, muziek en een demonstratie visroken.
Molen:  programma
Veluvia:  muziek

13:00 uur   Start bottervaren. Kaartverkoop bottervaren
                   vanuit viskar op havendam vanaf 12.00 uur.

Botters

Op de visserijdagen vieren we de trots op ons handels- en visserijverleden

Ja, wij Harderwijkers zijn nog altijd gek op een harinkje of een vette paling. En zo kijken we ook met trots terug op onze geschiedenis van het visserijverleden. Op 7, tm juni 2018 vieren we deze herinnering met de visserijdagen. Voor de derde keer vindt dit plaats tijdens de Aaltjesdagen. Voor bezoekers nog meer redenen om zich een hele dag te vermaken in de binnenstad en haven van Harderwijk.

dit is wat je kunt verwachten op 7 tm 10 juni

Op vrijdag 8 juni zal de visserijdag vooral in het teken staan van de Bokkingrace. Een wedstrijd op botters voor bedrijven. Op zaterdag 9 juni is er voor het grote publiek heel veel te beleven. Vaar mee op de botters, bekijk oude ambachten, wees getuige van de wedstrijd palingroken en geniet van de gezelligheid in het havenkwartier. Maar daar stopt het natuurlijk niet. De shantykoren verspreiden zich door de hele stad waar onze Aaltjesdagen volop worden gevierd, met een breed aanbod aan activiteiten.

afbeelding-3

Handige info

Tijden:
Donderdag 7 juni: vanaf 15:00 uur
Vrijdag 8 juni: tot 11:30 
Zaterdag 9 juni: 11:00 tot 18:00 uur
Zondag 10 juni: 11.30 uur

Plaats:
Havendam

Toegang:
Gratis toegankelijk voor alle leeftijden.
Om op zaterdag met een botter mee te kunnen varen kun je vanaf 12:00 uur een ticket kopen op de Havendam bij de viskar.

logo-PMS-2 bijgesneden