Vischmarkt

 

Vischpoort van Harderwijk

Door de 14e eeuwse Vischpoort van Harderwijk werd vroeger vis van de boten naar de markt gebracht. Het is eveneens de enige overgebleven stadspoort van Harderwijk, die gebouwd werd om de inwoners te beschermen tegen vijanden en hoog water. De poort kon ook afgesloten worden als het water te hoog kwam. De Vischpoort heette vroeger de Lage Bruggepoort (nu is er bier naar vernoemd!).

In de 18e eeuw werd er een vuurtoren bovenop de poort gebouwd. Deze werd met de afsluiting van de Zuiderzee overbodig en sindsdien gaat het licht alleen aan bij speciale gebeurtenissen.

Misschien ook wel tijdens de Aaltjesdagen 🙂

beneden

 

Bekijk de Vischpoort van binnen

Nog nooit de Vischpoort van binnen gezien? Tijdens de Aaltjesdagen is hij voor bezoekers geopend. Kom vooral een kijkje nemen en laat je verrassen door de authentieke sfeer!

zolder
poort

Wist je bijvoorbeeld dat er een geheime gang is? Om erachter te komen waar deze zich bevindt en waar hij toe diende, kun je tijdens de Aaltjesdagen een bezoek brengen aan de Vischpoort.  

 Waar en wanneer?

Op zaterdag is de Vischpoort open voor bezichtiging van 10.00 tot  18.00 uur. Er zijn Vischpoortgidsen aanwezig die jou alles over de poort kunnen vertellen. 

geheime gang

Handige info

Tijden:
Zaterdag 8 juni: 10.00 – 18.00 uur

              Plaats:
               Vischpoort aan de Boulevard / Vischmarkt

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden!

logo-PMS-2 bijgesneden