opmaak hanzewandeling

 

Hanzestadswandeling

hanzestad

Harderwijk, een slimme stad

We nemen  je kort mee naar de middeleeuwen. De tijd dat Amsterdam en Rotterdam nog klein waren, en er juist in het oosten van Nederland zich machtige handelscentra ontwikkelden. Voor de tijd van de VOC werkte zo’n 200 Hanzesteden vierhonderd jaar lang samen binnen een Europese Unie, de ‘Avant a lettre’. 

De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. Handelsreizen over zee waren gevaarlijk vanwege de  piraterij, roof en moord. Door slim samen te werken binnen het Hanzeverbond stond men sterker en was men beter beschermd. Leden van het Hanzeverbond kwamen vooral uit Duitsland en Nederland maar ook uit Scandinavië, Polen, Vlaanderen, Spanje en Portugal.

 

Harderwijk, Hanzestad met een verhaal

Harderwijk was één van die Hanzesteden. Dat is niet alleen herkenbaar aan de oude stadsmuren, de stad zit vol verhalen! Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en Stichting Rondeel nemen je tijdens de Aaltjesdagen mee in het verhaal van de historische stad, speciaal op het Hanze thema. In de route zijn onder andere de Munt en de Vischpoort opgenomen. Laat je verrassen door deze bevlogen vrijwillige verhalenvertellers. 

Culinaire Hanzestad Harderwijk is een van de Hanzesteden in Nederland. Andere Hanzesteden in de buurt zijn Elburg, Hattem, Hasselt, Zwolle en Kampen. Bij die laatste stad vinden van 15 tot en met 18 juni de Internationale Hanzedagen plaats. Meer weten over Hanzesteden, bekijk het op hanzesteden.info.

munt aaltjesdagen

 

 Waar en wanneer?

Zowel op vrijdag als op zaterdag zijn er 4 wandelingen. De wandelingen zijn gratis en duren een klein uurtje. Startpunt is ter hoogte van het kunstwerk van Marte Rölling. Nadere details volgen nog.

Start van de wandelingen

Vrijdag 9 juni:

  • 13.00 – Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 15.00 uur, Stichting Rondeel
  • 17.00 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 20.30 uur, Stichting Rondeel

Zaterdag 10 juni:

  • 13.00 uur, Stichting Rondeel
  • 15.00 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
  • 17.00 uur, Stichting Rondeel
  • 20.30 uur, Gilde van Harderwijker Stadsgidsen
 

Handige info

Tijden:
Vrijdag 9 juni: 13.00; 15.00; 17.00 en 20.30 uur
Zaterdag 10 juni: 13.00; 15.00; 17.00 en 20.30 uur

Plaats:
Vertrek ter hoogte van Marte Rölling kunstwerk, Harderwijk

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden!

logo-PMS-2 bijgesneden