Hanzestadswandeling

hanzestad

Harderwijk, een slimme stad

We nemen je kort mee naar de middeleeuwen. De tijd dat Amsterdam en Rotterdam nog klein waren, en er zich juist in het oosten van Nederland machtige handelscentra ontwikkelden. Vóór de tijd van de VOC werkten zo’n 200 Hanzesteden vierhonderd jaar lang samen binnen een Europese Unie ‘Avant a lettre’.

De handel ging grotendeels over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen, de Kogges. Handelsreizen over zee waren gevaarlijk vanwege piraterij, roof en moord. Door slim samen te werken binnen het Hanzeverbond stond men sterker en was men beter beschermd. Leden van het Hanzeverbond kwamen vooral uit Duitsland en Nederland maar ook uit Scandinavië, Polen, Vlaanderen, Spanje en Portugal.

 

Harderwijk, Hanzestad met een verhaal

Harderwijk was één van die Hanzesteden. Dat is niet alleen herkenbaar te zien aan de oude stadsmuren, de binnenstad zit vol verhalen! Het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en Stichting Rondeel nemen je tijdens de Aaltjesdagen mee in het verhaal van de historische stad, speciaal op het Hanze thema. Het accent ligt dit jaar op het visserijverleden van de Hanzestad Harderwijk. In de route zijn onder andere de Munt en de Vischpoort opgenomen. Laat je verrassen door deze bevlogen vrijwillige verhalenvertellers. 

Culinaire Hanzestad Harderwijk is een van de Hanzesteden in Nederland. Andere Hanzesteden in de buurt zijn Elburg, Hattem, Hasselt, Zwolle en Kampen. Meer weten over Hanzesteden, bekijk het op hanzesteden.info.

munt aaltjesdagen

 

 Waar en wanneer?

Zowel op vrijdag als op zaterdag zijn er 2 wandelingen. De wandelingen zijn gratis en duren een klein uurtje. Startpunt is op de markt bij het Toeristen Informatie Punt (TIP). De wandeling eindigt op de Vischmarkt. Wil je deelnemen, dan kun je je op onderstaande tijden bij de gidsen melden. Van tevoren inschrijven is niet nodig.

stadswandeling

Start van de wandelingen

Vrijdag 7 juni: 15.00 en 17.00 uur
Zaterdag 8 juni: 15.00 en 17.00 uur

 

Handige info

Tijden:
Vrijdag 7 juni: 15.00 en 17.00 uur
Zaterdag 8 juni: 15.00 en 17.00 uur

Plaats:
Startpunt is op de markt bij het Toeristen Informatie Punt (TIP).

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden!

logo-PMS-2 bijgesneden