Palingrokerij &

vishandel Dries van den Berg

Dries van den Berg 1024x682

Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg

Als dé Nederlandse Palingambassadeurs heeft Dries van den Berg een eigen Palingmuseum geïntegreerd in hun Vispaleis. Het is bijzonder leuk, leerzaam en interactief voor jong en oud.

Je kunt zien hoe de fuiken in het water staan waar de paling mee gevangen wordt.
Rook je eigen Paling met de levensgrote Palingrookgame.
Bekijk de speciale animatiefilm om te leren hoe de paling leeft.
En heb je wel eens een Palingleren tasje gezien?
Dat en nog veel meer Paling Highlights zijn er te zien in het Nederlandse Palingmuseum.

Maak van je bezoekje aan de visboer een leuk uitje, en kom naar het Vispaleis. Het museum is gratis te bezoeken, dus dat maakt het helemaal leuk.

11.00 – 17.00 uur – roken van Haring & Paling (met bijhorende uitleg)

Zaterdag 8 juni: Het levensgrote bronzen beeld van de Palingeter wordt die dag om 14.00 uur onthuld
Het beeld is gemaakt door Atelier Cerneüs, dezelfde kunstenaar die de beelden in de Jordaan heeft gemaakt.
 
De gehele dag kun je proeven van de Heerlijke gerookte delicatesse: gerookte Harderwiekertjes.
Dries van den Berg 1024x682
IMG_5012

 

Funfact: Dries van den Berg is samen met Johannes Kok de Aaltjesdagen gestart in 1983. Zoon Peter had, als het aan zijn vader had gelegen had, ook Aalt geheten;  omdat hij op Aaltjesdag geboren is. Zijn moeder stak daar een stokje voor en vernoemde hem naar opa Peter van den Berg.

Dries alweer een half jaar op nieuwe locatie

‘Waar begin je aan?’, vroegen veel Harderwijkers toen we vertelden over onze nieuwe locatie, vertelt Dries van den Berg (van de gelijknamige Palingrokerij & Vishandel).
“Je zit straks helemaal uit de loop en je mist al het volk van Dolfinarium!”

Dries en Pieter hadden altijd vertrouwen in de nieuwe locatie, en het blijkt inderdaad een schot in de roos. Met een gebouw van dezelfde oppervlakte als het oude pand, ontvangen ze nu gemiddeld 40-50% meer bezoekers dan voorheen. De mensen komen van heinde en ver om lekkere dagvers gerookte Paling of Zalm te kopen of één van de andere vele vissoorten van hun viswinkel.
Wat ook erg goed ontvangen wordt is het restaurantgedeelte waar mensen smaakvolle en betaalbare vismenu’s kunnen bestellen. Ze kunnen in een sfeervolle ambiance plaatsnemen, en genieten van lekker eten en fijne drankjes.

Het gratis te bezoeken Palingmuseum blijkt een meerwaarde voor het bedrijf én voor Harderwijk. Wekelijks bezoeken enkele honderden mensen dit bijzondere museum. Dries en Peter hebben er ook landelijke aandacht voor gehad. “Radio 538, de Telegraaf, Omroep MAX, Radio 1 en omroep Gelderland waren er de eerste week al om verslag te doen over het leuke en interactieve Palingmuseum”, aldus de enthousiaste Peter van den Berg (zoon en opvolger van oprichter Dries).

Bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg is het topdrukte in de maand juni. Tijdens de Aaltjesdagen en het Pinksterweekend, bij de start van de Hollandse Nieuwe en met vaderdag is het flink aanpoten. De traditie om met Aaltjesdag Harderwijkse paling te eten, leeft nog steeds onder de lokale bevolking, maar inmiddels ook onder de vele bezoekers van palingstad Harderwijk.

Om aan deze grote vraag te voldoen wordt er daarom al in de nacht gestart met het roken van paling en zalm.

Het dagvers Palingroken is geen uitzondering voor de Aaltjesdagen alleen.
Zes dagen per week wordt er bij de Palingrokerij in de ochtend Paling gerookt, om de Palingliefhebbers van de beste kwaliteit te kunnen voorzien.

Handige info

Tijden:
Zaterdag 8 juni: 9:00 – 17:00

Plaats:
Stephensonstraat 2, 3846 AK Harderwijk
Website

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden

logo-PMS-2 bijgesneden