Life Goals Festival

& Veluwe Games

DSC Harderwijk 11-06-2016-551

Life Goals Festival & Veluwe Games

Tijdens de Aaltjesdagen organiseren Stichting Life Goals Nederland en Veluwe Games al vijf jaar op rij een sportfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang en bezoekers van de Aaltjesdagen. Alles met als doel om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen en mensen het plezier van sporten te laten ervaren. Door de jaren heen is het sportfestival uitgegroeid tot een belangrijk sportonderdeel van Aaltjesdagen. Gedurende de dag vinden er diverse sport- en spel activiteiten plaats en spelen 40 teams uit heel Nederland een competitieronde van de Dutch Street Cup, de straatvoetbalcompetitie voor mensen uit de maatschappelijke opvang.

Naast de straatvoetbalcompetitie zijn er diverse sport- en spel activiteiten die door deelnemers worden georganiseerd. De activiteiten worden gratis aangeboden aan bezoekers en geïnteresseerden. Kom dus zelf in beweging en wellicht ontdek je nieuwe talenten tijdens het beoefenen van één van de verschillende sportclinics!

Harderwijk
een van de vier speelsteden

Sinds 2016 heeft het straatvoetbal een festivalachtig karakter gekregen. In vier steden wordt een enorm gezellig straatvoetbalfestival georganiseerd! Daaromheen is in het kader van de Veluwe Games plaats voor van alles en nog wat. Aaltjesdagen biedt daar veel ruimte voor en daarom is Harderwijk de uitgelezen plek. Alle teams komen naar deze toernooien! 

DSC Harderwijk 11-06-2016-551

Programma

Veel van de activiteiten vinden de hele dag plaats. Genoeg tijd dus om een gaatje te vinden en langs te komen om te kijken wat er allemaal plaatsvindt! Ook de straatvoetbalwedstrijden vinden gedurende de hele dag plaats, alle support is welkom! Sommige activiteiten vinden wel plaats op gezette tijden:

– Fitheidstest tot 12:30
– Boksbootcamp van 09:30 tot 10:30
– Finale Dutch Street Cup om 16:00

Interview

Juni 2019, Harderwijk – Op 8 juni 2019, tijdens Aaltjesdagen 2019, organiseren Stichting Life Goals Nederland en Veluwe Games voor het zesde opvolgende jaar een sportfestival voor mensen uit de maatschappelijke opvang en bezoekers. Alles met als doel om mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen en mensen het plezier van sporten te laten ervaren.

De samenwerking tussen Stichting Life Goals Nederland, Veluwe Games en de Aaltjesdagen is er eentje die vertrouwd is. Alweer voor het zesde jaar op rij slaan de partijen de handen ineen om er samen een onvergetelijke dag van te maken voor kwetsbare burgers en bezoekers van de Aaltjesdagen. We spraken organisatoren Kees Grovenstein(Veluwe Games) en Lars Timmermans(Stichting Life Goals Nederland over deze bijzondere samenwerking.

Life Goals Festival x Veluwe Games Harderwijk staat weer voor de deur. Hoe is de weg naar het festival verlopen en hebben jullie er al zin in?

Kees: “We hebben er natuurlijk weer heel veel zin in! Vanuit de Veluwe Games organiseren we weer diverse activiteiten. Deze zijn bedacht in samenspraak met sportaanbieders, de Gemeente Harderwijk en onze deelnemers van de opleiding Leider Sportieve Recreatie. De leerlingen van de cursus hebben allemaal in een hulpverleningstraject gezeten of hebben het op een andere wijze wat moeilijker in het leven. Het Festival geeft hen de mogelijkheid om opgedane vaardigheden in te zetten en uit te proberen in de praktijk.”

Lars: “Ook dit jaar hebben we niks te klagen over hoe de voorbereidingen lopen. Naast dat de tweede ronde van de Dutch Street Cup plaats gaat vinden hebben de cursisten van de opleiding Leider Sportieve Recreatie fantastische activiteiten opgezet. Alle activiteiten zijn ook nog eens vrij toegankelijk voor deelnemers en bezoekers, het belooft nu al een fantastische dag te worden.”

De Veluwe Games en Life Goals Nederland slaan dit jaar voor het zesde jaar op rij de handen ineen. Wat maakte deze samenwerking zo bijzonder en succesvol?

Kees: “We maken gebruik van elkaars expertise. Onze regionale rol en het netwerk, de betrokkenheid van de deelnemers kunnen we groot maken en de ervaring van Life Goals met het opzetten van sportfestivals maken de samenwerking tot een succesvol geheel.”

Lars: “Kees slaat de spijker op zijn kop. Life Goals Nederland is een landelijke organisatie die lokaal sportprogramma’s opzet van kwetsbare mensen. In Harderwijk werken we al jaren met succes samen met Kees. Als landelijke partij ondersteunen we met een vaste methodiek, opleidingen en de festivals, maar lokaal moet het echt gebeuren. Daar komt Kees met zijn organisatie en de Veluwe Games kijken. Zij kennen het lokale netwerk en weten dit met elkaar te verbinden en uit te bouwen.”

De sportmarkt wordt dit jaar georganiseerd door deelnemers met een afstand tot de maatschappij. Waarom hebben jullie die keuze gemaakt en hoe werkt dit?

Kees: “Het evenement is van de deelnemers. Mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving hebben net als iedereen kwaliteiten. Helaas zijn die kwaliteiten vaak ondergesneeuwd door de problemen. Door deze mensen te betrekken bij de organisatie kunnen zij hun positieve kwaliteiten laten zien. Ze zijn trots op wat ze kunnen en op wat ze organiseren. Daarmee dragen ze het evenement. Door deelnemers verantwoordelijkheid te geven, zullen ze het geheel tot iets positiefs maken. Iets wat jouw eigendom is, wil je mooier maken.

Lars: “De sportmarkt wordt al twee jaar volledig georganiseerd door de deelnemers. De ontwikkeling die deelnemers hierdoor doormaken is fantastisch. Ze komen in contact met mensen, doen waardevolle ervaring en ontdekken zo nieuwe talenten. Het allermooiste vind ik dat de activiteiten juist ook voor de bezoekers van de Aaltjesdagen toegankelijk zijn. Iedereen is welkom!”

Life Goals Festival Harderwijk is een bijzonder sportevenement voor kwetsbare doelgroepen en bezoekers. Wat maakt deze dagen zo bijzonder voor deze mensen?

Kees: “Het zijn vaak uitjes voor de mensen. Samen met anderen lekker sporten en gezelligheid ervaren. Ze ontmoeten gelijkgestemden. Mensen die begrip hebben voor wie ze zijn.”

Lars: “Op deze dagen vergeten de deelnemers voor even hun dagelijkse sores. Tijdens het festival zie je deelnemers genieten. Op het veld is iedereen gelijk en telt je achtergrond en verleden niet. Het maakt niet uit of je goed kunt sporten. Het enige wat telt is het plezier en de verbinding tussen deelnemers en bezoekers.”

Het festival staat garant voor bijzondere momenten. Wat zijn jullie meest memorabele momenten tijdens eerdere Life Goals Festivals in Harderwijk?

Kees: “Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Er zijn heel veel mooie dingen! Een oma die haar kleinzoon die in de nachtopvang verblijft aan komt moedigen of een rapoptreden van onze keeper Dennis. Ik vond zelf ook de presentatie van de spelers en speelsters die in het Nederlands team zouden gaan spelen in 2016 erg mooi. Maar ook de opbouw van de velden in 2017 en 2018 vond ik wel memorabel. De spelers van Noord Veluwe waren een dag voor het toernooi in de stromende regen aan het sjouwen en te bikkelen om het Festivalterrein op te bouwen.”

Lars: “Lastig, maar dan ga ik toch voor de deelnemers die in de stromende regen het hele festivalterrein hebben opgebouwd. Ze waren niet weg te krijgen, gingen maar door. Hoe trots ze de volgende dag rondliepen op het festival, hun eigen festival, echt met geen pen te beschrijven.”

Dit jaar wordt net zoals in 2016 de selectie voor de Homeless World Cup gepresenteerd tijdens het festival. Een bijzonder moment. Wat is de Homeless World Cup?

Kees: “De Homeless World Cup is een prachtig evenement. Zelf ben ik 2x bondscoach van de dames geweest. De sfeer tussen de teams is prachtig. Al die verschillen en toch ben je samen. Dat is een prachtig gevoel. Voor spelers is het een beloning voor hard werken. Een prachtige ervaring, waar ze van moeten genieten. Natuurlijk wil je wedstrijden winnen. Maar de spelers moeten vooral genieten van de ervaring om voor Nederland te mogen voetballen, om in een ander land te mogen zijn en van de connectie met elkaar en met andere teams.”

Lars: “De Homeless World Cup is een prachtig middel om uitblinkende deelnemers in het zonnetje te zetten. De deelnemers worden geselecteerd op basis van persoonlijke ontwikkeling. Ook hier staat sportkwaliteit dus op de achtergrond. Het is zo een bijzondere ervaring. Vaak hebben de spelers uit de selectie nog nooit gevlogen of zijn ze zelfs nog nooit in het buitenland geweest.”

Life Goals Festival Harderwijk laat tijdens de Aaltjesdagen zien dat sport het vonkje kan zijn voor kwetsbare doelgroepen. Wat is sport voor jullie?

Kees: Sport betekent voor ons vrijheid, je energie kwijt kunnen, je hoofd leeg maken, met anderen in contact komen, samen iets bereiken, genieten van een prachtige actie of een mooi doelpunt en jezelf laten zien!

Lars: Sport heeft alles voor mij, maar als ik iets moet kiezen dan betekent sport voor mij verbinding.

DSC Harderwijk 11-06-2016-707
DSC Harderwijk 11 06 2016 456

GRATIS ACTIVITEITEN

Verwacht dit jaar meer sportactiviteiten dan ooit tevoren. Geheel in de sfeer van Aaltjesdagen organiseren Stichting Life Goals Nederland en Veluwe Games een groots opgezette sportmarkt waar diverse lokale sportverenigingen en activiteiten gratis aan deelnemers en bezoekers worden aangeboden. Wat dacht je van kickboksen, een fitheidstest, tafeltennis, Oud Hollandse spellen, een reuzen damspel, diverse challenges met te gekke prijzen of een bootcamp? Maar ook op het podium vinden optredens plaats zoals een workshop Hip Hop Dans, een boksbootcamp en een beatbox optreden. De echte waaghalzen kunnen zelfs gebruik maken van het open podium!

DUTCH STREET CUP

Ruim veertig straatvoetbalteams vanuit de Maatschappelijke Opvang uit heel Nederland komen naar Harderwijk om mee te spelen in de Dutch Street Cup. Voetbal helpt hen om zich op maatschappelijk vlak weer te ontwikkelen. Amsterdam, Utrecht, Maastricht, Groningen en nog veel meer steden zijn vertegenwoordigd in het toernooi. Ook ‘ons eigen team Noord Veluwe’ speelt mee. Kom je ze gedurende de dag supporten?

Tijdens het straatvoetbalfestival kunnen de spelers hun energie kwijt en vergeten zij even hun sores die zij in het dagelijks leven met zich meeslepen. Gedurende de dag zijn er tal van spannende wedstrijden te bewonderen, maar wat het meest belangrijke tijdens de competitie: FairPlay. De Dutch Street Cup staat bekend als één van de meest sportieve evenementen van Nederland. Wat is het verschil met ‘normaal’ voetbal?
– Er wordt gespeeld op straat
– Teams van 4 x 4
– Een kleiner veld met een boarding

Life-Goals-dutch-street-cup

Stichting Life Goals

Stichting Life Goals Nederland brengt kwetsbare mensen in onze samenleving via sport weer in beweging. Ze richten zich op mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven. Zoals dak- en thuislozen, statushouders, verslaafden, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen die in de opvang zitten. De Dutch Street Cup is een van de programma’s van Stichting Life Goals Nederland. Sport wordt hierin als inspirator ingezet voor mensen bij wie het leven om wat voor reden dan ook ontregeld is (geweest).

Dit voetbal maakt hun blij, geeft hoop en biedt nieuw perspectief. De reeks toernooien om de Dutch Street Cup beperken zich niet tot alleen maar een voetbaltoernooi. De evenementen zijn heuse straatvoetbalfestivals. Er is muziek, dans en er staan verschillende optredens voor en door mensen uit de maatschappelijke opvang gepland. En natuurlijk is er voetbal, veel voetbal.

MG_5365
MG_5630
MG_5888
DSC Harderwijk 11 06 2016 273

Handige info

Tijden:
Zaterdag 8 juni: 09:30 tot 16:00 uur

Plaats:
op parkeerplaats achter Veluvia, Harderwijk

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden!

logo-PMS-2 bijgesneden