Molen

De Hoop

Molen ‘De Hoop’

In het Havenkwartier staat met trots molen ‘De Hoop’. Het is een authentieke stellingmolen uit 1778 die nog steeds als korenmolen in gebruik is. En natuurlijk zal deze molen open zijn tijdens het grote Aaltjesdag festijn op zaterdag 10 juni.

Ontdek de molen met uitleg van een gids

Altijd al benieuwd geweest hoe zo’n molen nu eigenlijk werkt? De gids zal het je aan de hand van modellen, tekeningen en plaatjes haarfijn uitleggen. Je kunt in de molen kijken op de verschillende zolders en uiteraard zullen de wieken draaien op deze gezellige dag. Tevens is er op de eerste zolder (verdieping) een tentoonstelling van de Harderwijkse distilleerderij Hulsink ingericht.

 

Molenwinkel

Harderwijkse Molenstichting bestaat dit jaar 25 jaar!

Vrijdag 9 juni
15.00 uur   De molen gaat achtereen 25 uur draaien. Voor ieder jaar 1 uur. Er zijn 6 molenaars en molenaars in opleiding aanwezig van molen De Hoop, die in teams van 2 elk ongeveer 8 – 9 uur draaien. Wie de officiele handelingen doet tijdens aanvang en einde van dit record is nog een verrassing.

Vrijdag 10 juni
10.00 – 13.00 uur   Start molenfietstocht naar de molens in Hulshorst en Elspeet en terug naar molen De Hoop te Harderwijk. Je rijdt via de knooppuntenroute door de prachtige natuur  van de Veluwe. Af te leggen afstand: circa 40 km. 

10.00 – 18.00 uur   Fototentoonstelling van oude bekende Harderwijkers en Hierdenaren. De oudheidkundinge vereniging Herderewich stelt een groot aantal foto’s ter beschikking aan de Molenstichting. Deze foto’s zijn te bezichtigen in de educatieve ruimte van de molen. Na Aaltjesdagen blijven deze foto’s nog in de molen te bezichtigen.

10.00 – 18.00 uur   Gratis gewicht van 3 broden raden.
De bakkers uit Harderwijk Van Laar, Ouderwetse bakker en Wegerif stellen een brood beschikbaar. De vorm en het gewicht van dit brood bepaalt de bakker zelf. Koop je voor minimaal 3 euro aan molenartikelen dan mag je gratis 1 keer het gewicht van de 3 broden raden. Degene die het juiste gewicht raadt of daar het dichts bij is krijgt de broden gratis mee.

10.00 – 18.00 uur   Er worden rondleidingen gegeven door de (leerling) molenaars, pannenkoeken gebakken en natuurlijk is er iets lekkers te krijgen bij de koffie.

16.00 uur   Einde van het 25 uurs achtereen draaien van de molen. Hier wordt een feestelijk tintje aan gegeven.

Handige info

Tijden:
Vrijdag 9 juni: 15:00
Zaterdag 10 juni: 10:00 – 17:00

Plaats:
Havendijk 9, 3846 AC Harderwijk
Website

Toegang:
Gratis voor alle leeftijden

logo-PMS-2 bijgesneden